19/05/2024 23:44

Şehadet tarihi: 25 Şubat 1978

Antalya’nın Elmalı ilçesindendi. 20 yaşındaydı. 1976 yılında Adana Mühendislik Yüksek Okulu Makina bölümünü kazanarak kayıt yaptırmıştı. Adana Ülkücü Gençlik Derneği’nin yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyordu. Şehit Şerif Özçubukçu’nun cenazesine katılmak için bir grup arkadaşı ile birlikte gittiği Gaziantep’te, cenaze töreninden dönerken komünistlerin açtığı ateş neticesi Ali Karakaya ile birlikte şehid oldu. Cenazesi Elmalı – Pınarbaşı’nda toprağa verildi.

Şehidimiz Adil Demiröz, Rıfat Kabukçu ile…

Kardeşinin feys’e düştüğü not:

UNUTULMADIN…

Gene geldi kara 25 Şubat, 39 yıl oldu KAHBE POLDER in tuzağında katledilerek şahadet şerbetinden içeli, senin acın hala ailemizde ilk gün olduğu kadar taze, hala çocukluğumda rahmetli anamın yaktığı ağıtlar kulağımda. Mekanın Cennet Olsun Abimm!!! Yolun Yolumuzdur!!!

* * *

Bugün, ADİL DEMİRÖZ ‘ümüzün Hakk’a yürüdüğü gün…

1976 yılında okumak için Antalya’dan Adana’ya gelmiş ve Mühendislik Yüksek Okulu’nun Makina bölümüne kaydını yaptırmıştı. Daha lise çağlarında ülkücülük ile tanıştığı için Adana’da hemen ülkücü arkadaşlarını bulmuş ve onlarla birlikte Adana Erkek Talebe Yurdu’nda kalmaya başlamıştı.

Okulda ülkücülerin sayıları azdı hele makina bölümünde ancak bir avucun parmakları kadardılar ama solcu öğrencilerle aralarında çıkan kavgalarda henüz yenilmemişlerdi o yıllarda.

Adil, makina bölümünde okuyan o az sayıdaki ülkücüler arasında heyecanlı, kabına sığmaz delikanlılardan birisiydi. Yürekli mi yürekli olduğu gibi boyu posu da yerindeydi…

Ertesi yıl Adana Ülkü Ocaklarının oluşturduğu Mühendislik yönetiminde görev almıştı, Adil. Aynı dönemde CHP de bir karabasan gibi memleketimizin üstüne çöküyordu. 1977 seçimlerinden sonra hükumet kurmak için başka partilerden ayarttığı milletvekilleriyle yeterli çoğunluğu sağlayan CHP 5.Ocak.1978’den itibaren icra-yı hükumet görevini yerine getirmeye ve o tarihten itibaren de ülkücü kanları oluk oluk olup akmaya başladı.

CHP iktidarının ilk gününden başlayarak yurdun dört bir yanından şehit haberleri geliyordu. Şadi Yılmaz, İhsan Vuranoğlu, Orhan Bilici, Ruhi Mücahit Güleç, Saadettin Manga, Yunus Bedel, İsmail Güzel, Şahin Buyrukbülen, Metin Demirtaş, Haydar Ciritci, Mehmet Alkurt, Hayati Dağarslan, Nevruz Koç, Rahmi Şahin, Ali Çakır, Şerif Özçubukçu….

Gaziantep’te 24 Şubat 1978 günü komünistler tarafından hunharca katledilen Şerif Özçubukçu’nun haberi de yürekleri dağlamıştı. Adana Ülkü Ocakları, o gece bu şehidin cenaze törenine katılmak için hemen hazırlıklara girişmiş, bir yanda Adana Erkek Talebe Yurdu’nda Gaziantep’e gitmek isteyen öğrencilerin listesi çıkarılırken bir yandan da otobüs kiralanmıştı.

Adil, bu törene katılmak için can atanlardan birisiydi. Oda arkadaşı Rıfat ile birlikte listeye isimlerini yazdırdılar. Lakin, mühendislikteki sayı azlığından doğan kritik durum sebebiyle listeyi hazırlayan İrfan’ın buna gönlü razı olmamıştı. Her günleri kavga dövüş içerisinde geçen mühendislik talebelerinin Gaziantep’e gitmesini pek istemiyordu. Mühendisliğe göre daha rahat okula gidip gelebilen Eğitim Enstitüsü, Akademi gibi okullardaki arkadaşlarının yazılmasını istiyordu. Adil’e “Sen gitmesen iyi olur gardaş”, diyerek listeden ismini silen İrfan, Adil’i o akşam Yurt’ta göremeyince gittiğini anlamıştı.

Neredeyse tamamı yüksek okul öğrencilerinden oluşan Ülkücü kafile otobüse doluştuğunda Rıfat ile Adil en ön koltuğa oturmuşlardı. Kafile başkanı Rıfat idi. Salavatlar çekerek, marşlar söyleyerek Gaziantep’e vardılar. Şehit Şerif’in cenazesi için bir tören düzenlenmiş, daha sonra da mezarlığa gidilecekti.

Adana Ülkü Ocaklarını temsil eden grup da kortejdeki yerini aldı. Yürüyüş kolu polis kordonu altında ilerlerken çevreden zaman zaman silah sesleri duyuluyordu. Önce nedeni bilinmeyen bir kargaşa oldu. Bu arada Adil birden yere yığıldı. Nereden geldiğini bilmedikleri bir kurşun o yiğidin yüreğini parçalamıştı. Yere yuvarlanan genci, bağırış çağırışlar üzerine gelen polisler bir arabaya atıp hastahaneye kaldırdılar.

O kargaşalıkta herkes bir birini yitirmiş, Adana grubu da dağılmıştı. Düzenli kortej artık başı bozuk bir kalabalık halinde ilerliyordu. Rıfat, nice sonra “Vurulan Adanalıymış” dediklerini duyunca “Gerçekten bizden biri mi?” diye arkadaşlarını araştırmaya başladı.

Akşam Gaziantep Ülkü Ocaklarından arkadaşlar, Rıfat’ı morgta yatan kişiyi tanıyıp tanımadığını öğrenmek için hastahaneye götürdüler. Rıfat’ın gözleri, daha kapı açılır açılmaz, sedyenin yan tarafında duran alçak bir dolabın üstündeki asker potinlerine ilişti. Sedyede üstü örtülü olarak yatan kişinin kim olduğuna bile bakmadan sesli bir “Allah” çekti. Akşam, yola çıkarlarken Adil ile yaptıkları potini kim giyecek tartışmasını hatırladı. Bu siyah potinleri Adil, okul tatilinde gittiği memleketinden getirmişti. O günlerde ülkücüler arasında askeri palaskalar, potinler, parkalar çok seviliyordu. Komünistler ekseriyetle parka giyerlerdi.

Şehit Şerif Özçubukçu’nun cenazesine katılmak için Adana’dan Gaziantep’e giden Antalyalı Adil, şehit olmuştu. Adil’in şehadetine sebep olan o meçhul kurşunun uzun namlulu bir tüfekle, yüksek bir yerde mevzilenmiş polisler tarafından, ülkücü grubu aynı Taksim meydanında yaşanan “Kanlı 1 Mayıs”taki gibi kargaşa çıkararak dağıtmak amacıyla rastgele atıldığı söylendi. Zaten bu güne kadar ne Şerif Özçubukçu’nun ne Adil Demiröz’ün, ne de bu cenaze töreni dağılırken vurulan Hacı Ali Karakaya’nın failleri bulunabildi.

Adana Ülkü Ocaklarından Himmet dayıya haber verdiler ki, “Adil şehit oldu.” Dünyalar başına yıkıldı Himmet Dayı’nın. Önce Adana’ya oradan da Gaziantep’e gidildi. İmza karşılığı teslim aldı Adil’i, Himmet Dayı. Antalya’ya varana kadar hiç dinmedi gözünün yaşı…

Anası ise bir sükut heykeli gibi karşıladı canparesini… Bir damla yaş dökülmedi gözlerinden ama kin aktı, nefret aktı… Allah’tan niyazı ise “bir Adil’e bir Adil” istemek oldu. O niyazla yeni Adil Demiröz’ler hayat buldu.

Sevin yiğidim sevin,
Şereflerin en büyüğü senin,
Makamın cennet
“Onlar diridir”desin
Selam olsun şehidime
Aleyküm selam…

Recep Küçükizsiz, 26 Şubat 2017

* * *

Tarihe not düşmek adına eksikleri tamamlayayım

Rıfat ve ben Adana Ülkü Ocakları yönetiminde idik. Yurtta kalırdık. Okul Rıfat’a ve yurt yönetimi de bana bağlı sayılırdı. Ocakta “Sabah, Antep’e gidecek kafileyle Rıfat’ın gitmesi, benim de geri kalanların, okullarda bir zaaf oluşmasına meydan vermeyecek şekilde okullarına gitmesini” temin etmem gerekiyordu. Yurt başkanından “Antep’e gideceklerin listesini” istedim. Hazırladıkları listeden Adil’in ismini çıkarttım. Yerine daha rahat okul olan Akademiden birini yazdım. Çünkü Adil olmadan Makine bölümü düşerdi. Sabah, hareket edecekken otobüse çıktım ki, Adil arkada Hergün gazetesi ile yüzünü kapatıyor. Beraber otobüsün arka kapısından indik, ben duraktan taksi çağırıp ocağa giderim, Adil de az ilerideki pide fırınında otobüs durup İsmet pide alırken, tekrar gider ve biner… Akşam, Rıfat Antep’ten aradı ki Adil Şehit oldu. Olmaz, Adil gitmedi, yanlışlık var dedim ki “Hayır, şimdi gidip ben teşhis ettim” deyince yıkıldım. Bir de bu işlerin ana-babaya hesap verme kısmı var. Ertesi gün Adil’in babasına ocakta kimse cevap veremez, doğru bana getirirler. “Evladım, benim çocuğumdan başka kimse yok muydu Antep’e gönderecek!” diye sorduğunda cevap vermesi de var bu işlerin. Unutamam. Unutmamak gerekir. Tesellisi de yok bunun. Telafisi de. O bizim önden gidenlerimizdendir. Ülkülerini yaşatırsak belki bize olan haklarını helal eder. Ruhun şad olsun Kardaşım.

İrfan Çep

* * *

Kardeşinden alındı: Şehadetin 39.ncı yılında kabir ziyareti…

* * *

Şehidimizin bu fotoğrafı sanalda ilk defa bu sayfada… Kardeşi gönderdi. (12 Temmuz 2018)

 

#, #, #, #, #, #

By Otuken

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir